Hur Du Förbättrar Din Svinghastighet i Golf

Skriven Av Rikard Hedman  | Uppdaterad: 18 jul 2024

Att få en bättre svinghastighet inom golf kan hjälpa dig att slå golfbollarna längre på rangen eller på golfbanan. Så här förbättrar du din egen svinghastighet.

Alla golfspelare vill ha mer distans. Hur du ökar din golfsvinghastighet handlar om goda grunder, kraft, effektivitet och timing snarare än att bara svinga hårdare. Det finns ett direkt samband mellan ökad svinghastighet och framgång. På PGA Touren tjänar spelare med högre svänghastighet mer pengar. För oss andra innebär en högre svinghastighet nästan alltid ett lägre handikapp.

Du kan förbättra din svinghastighet genom att bygga upp dina svinggrunder, inklusive grepp och uppställning, öka din kroppsrotation och förbättra din kraft och timing. Det finns ett antal träningsredskap som kan hjälpa dig att öka din svinghastighet. Den här artikeln kommer att behandla flera sätt att bli snabbare så att du förstår vilka alternativ som finns för att öka din golfsvinghastighet.

Är du intresserad av en tabell över olika svinghastigheter beroende på klubba, kön och ålder? Se hit.

Kroppsposition & Svinghastighet

Kroppens position och svinghastighet är två viktiga faktorer för att förbättra din golfsving. För att öka svinghastigheten är det viktigt att ha en bra position och lutning i ryggraden.

För att ställa dig rätt, bör du först rikta dig rakt mot bollpositionen framåt i din ställning. Detta skapar utrymme för att bygga upp svinghastigheten under hela svingen. Nästa steg är att luta ryggraden bakåt och vinkla axlarna något uppåt vid adresseringen. Detta hjälper till att förhindra en för brant angreppsvinkel och överdriven spinn.

En lutande rygg ger också en säkrare grund för din backswing, vilket gör det möjligt att vrida axlarna och höfterna för att skapa maximal rotation i toppen av svingen och öka klubbhuvudhastigheten vid nedslaget.

Sammantaget är riktig kroppsposition och ryggradens lutning avgörande för att maximera svinghastigheten och förbättra ditt golfslag.

Teknik & Svinghastighet

För att öka din golfsvinghastighet är det viktigt att bibehålla en bra svingform genom hela svingen. Det börjar med en bra uppställning och start, fortsätter med rätt kroppsrotation till toppen och avslutas med en vältajmad och sammanhängande övergång och nedåtgående sving.

Men hur kan du enkelt arbeta på alla aspekter av din svingform? En idé är att börja med att fokusera på en del av din svingform i taget, och öva på att utföra den rätt tills du blir bekväm med den. Sedan kan du lägga till ytterligare delar av svingen tills du har en sammanhängande och korrekt svingform. Du kan också öva på slow-motion svingar för att fokusera på rätt teknik, eller filma din sving och granska den för att identifiera eventuella brister.

Det är viktigt att öva regelbundet och vara tålmodig med dig själv. Förbättringar i svingformen och svinghastigheten kommer inte över natten, men med riktig träning och uppmärksamhet på detaljer kan du se stora framsteg över tid.

Grepp & Klubbans Svinghastighet

Ett riktigt bra grepp om golfklubban är avgörande för att öka sving- och bollhastigheten i golf. Genom att få klubban i rätt vinkel och svinga den fritt under slaget, kan du åstadkomma högre hastigheter. En viktig faktor för att förbättra hastigheten vid nedslaget är att kunna kontrollera förhållandet mellan klubban och banan.

En bra plats att börja med greppet är den övre handen. Du bör inte greppa klubban i handflatan, utan där fingrarna och handflatan möts. Detta ger rätt mängd grepptryck och kontroll samtidigt som du kan släppa klubban fritt för att öka svinghastigheten. Genom att ha klubban ordentligt placerad i fingrarna, får du ännu mer kontroll över slagytan och kan anpassa klubban till din svingbana på rätt sätt.

Att ha rätt grepp är en viktig faktor för att öka svinghastigheten och förbättra din golfspel. Genom att öva och fokusera på rätt teknik, kan du se stora framsteg i din sving och spel.

Vanliga Frågor Relaterat Till Svinghastighet

Hjälper det till att öka svinghastigheten att svinga med en viktad golfklubba?

Ja, det hjälper! Men att öka svinghastigheten handlar inte bara om styrka, utan också om timing och snabbhet. Genom att växla mellan att svinga en tyngre och lättare klubba, kan du träna din kropp och ditt sinne för att öka din svinghastighet. Det är också viktigt att lära sig att bygga upp hastigheten från toppen av svingen till nedslaget med bättre timing och rotation.

Påverkar golfskaftets flex svinghastighet?

Ja, skaftets flex kan påverka svinghastigheten och timingen. Det är en bra idé att välja axelflex baserat på din svinghastighet och tempo. Generellt gäller att ju snabbare du svingar och ju snabbare ditt tempo är, desto styvare skaft bör du välja. Men sträva efter att spela det mjukaste skaftet du kan utan att förlora kontrollen, eftersom ett för styvt skaft kan försämra känsla och timing. En vältajmad sving med rätt axelflex som matchar ditt svingstyrka och tempo är alltid det bästa valet.

Påverkar golfklubbens vikt svinghastighet?

Ja, klubbvikten kan påverka svinghastigheten och timingen. En klubba med ett lättare skaft är lättare att svinga snabbare, men det kan också vara svårare att kontrollera. Välj ett skaft som är så lätt som du kan kontrollera. På senare tid har motviktade skaft, särskilt för drivers, visat sig hjälpa till att öka svinghastigheten. Motvikt, som i huvudsak innebär mer vikt nära eller under händerna, gör att klubban känns lättare i huvudet, medan vikten nära händerna ger mer kontroll.

Påverkar golfklubban du spelar med hastighet?

Ja, den golfklubba du spelar med påverkar hastigheten. Det är viktigt att få en club fitting när du köper ny utrustning, eftersom det anpassar produkten till ditt spel. Om din utrustning är äldre, bör du överväga att uppgradera den, eftersom moderna klubbor är byggda för hastighet med bättre material och konstruktion, lättare slagytor, mer förlåtelse och stabilitet. Förlåtelse eller MOI är egentligen bara hastighet, eftersom ju mindre energi klubban förlorar genom vridning vid ocentriska slag, desto mer energi går in i bollen, vilket resulterar i mer distans.

Vad är den genomsnittliga hastigheten på golfhuvudet?

Genomsnittlig klubbhuvudhastighet för manliga amatörgolfare ligger mellan 80-90 mph. Ledande LPGA-spelare ligger runt 140-160 km/h (90 – 100 mph). Tourproffs har en genomsnittlig svinghastighet på 120 mph eller högre, medan long drive-spelare ligger upp till 140 mph eller högre. En lika viktig siffra är dock bollhastigheten. Du bör sträva efter att ha en bollhastighet som är så nära 1,5 gånger din svinghastighet som möjligt. Detta visar hur effektivt du har använt din svinghastighet och klubbor.

Vad är tiger woods svinghastighet?

Tiger Woods genomsnittliga svinghastighet ligger strax över 190 km/h, eller 120 mph, vilket är närmare genomsnittet på touren jämfört med övre delen av klubbhuvudhastigheter som når 200 km/h (130 mph). De långsammaste svängarna på touren är fortfarande över 110 mph.