Välja Rätt Golfskaft: En Guide

Skriven Av Rikard Hedman  | Uppdaterad: 23 maj 2024

Lär dig hur du väljer rätt golfskaft för ditt spel, undvik för mjuka eller för hårda skaft, och förstå hur det påverkar din prestation på golfbanan.

Du vet hur det är – du går in i en golfbutik, redo att investera i nya klubbor, men känner dig helt överväldigad av alla valmöjligheter. Det är inte bara klubbhuvudet som spelar roll, utan också skaftet. Men hur väljer man rätt golfskaft, och hur mycket påverkar det egentligen ditt spel?

Ingen fara, vi är här för att hjälpa dig! I den här artikeln kommer vi att gå igenom hur du väljer rätt golfskaft, undvik för mjuka eller för hårda skaft, och hur det kan påverka din prestation ute på banan.

Skaftets betydelse

Golfskaftet är klubbans ryggrad och är avgörande för hur klubban känns och presterar. Ett rätt valt skaft kan göra underverk för ditt spel, medan ett felaktigt val kan försämra din prestation.

Material och typer av golfskaft

Det finns två huvudsakliga material som används för att tillverka golfskaft: stål och grafit.

 1. Stålskaft – Stålskaft är tyngre än grafit och brukar vara mer exakta, med en mer konsekvent sving. De är också mer slitstarka och har en längre livslängd än grafit. Stålskaft passar oftast mer erfarna spelare med en högre svinghastighet.
 2. Grafit – Grafit är lättare och ger mer flexibilitet, vilket innebär att du kan få mer kraft i din sving. Detta kan vara fördelaktigt för spelare med lägre svinghastigheter. Grafit är dock mer känsligt för slitage och kan vara dyrare än stålskaft.

Flexibilitet och dess inverkan på ditt spel

En av de viktigaste faktorerna att tänka på när du väljer golfskaft är flexibiliteten. Det finns fem huvudsakliga flexnivåer att välja mellan:

 1. Extra styvt (X)
 2. Styvt (S)
 3. Regular (R)
 4. Senior (A)
 5. Dam (L)

En tumregel är att ju högre din svinghastighet, desto styvare skaft behöver du. Om du väljer ett för mjukt eller för hårt skaft kan det påverka din träffbild, bollens flyktbana och avståndet du slår bollen. Ett för mjukt skaft kan leda till att bollen slicar eller hookar, medan ett för hårt skaft kan göra det svårare att kontrollera bollens flyktbana och träffbild.

Att välja rätt skaft baserat på din sving

För att välja rätt golfskaft för din sving bör du ta hänsyn till följande faktorer:

 1. Svinghastighet – Om du har en hög svinghastighet (över 100 mph för herrar och över 85 mph för damer) bör du överväga ett styvt eller extra styvt skaft. Om din svinghastighet är lägre än dessa värden, kan du få bättre resultat med ett mjukare skaft.
 2. Svingtempo – Om du har ett snabbt svingtempo och genererar mycket kraft i svingen, kan ett styvare skaft hjälpa dig att kontrollera din träffbild. Om du däremot har ett långsammare och mjukare svingtempo, kan ett mjukare skaft passa dig bättre.
 3. Träffbild och bollens flyktbana – Om du tenderar att skära eller dra bollen, kan ett mjukare skaft hjälpa dig att räta ut bollens flyktbana. Om du däremot har en rak eller svagt inåtgående träffbild, kan ett styvare skaft vara mer passande.
 4. Känsla och komfort – Slutligen är det viktigt att välja ett skaft som känns bekvämt och naturligt i din hand. Testa olika typer av skaft och flexnivåer för att hitta det som passar dig bäst.

Vanliga frågor

Kan jag ändra skaft på mina befintliga klubbor?

Ja, det är möjligt att byta skaft på dina befintliga klubbor. Detta kan dock vara en komplicerad process och det rekommenderas att konsultera en professionell person eller en expert på golfutrustning.

Hur vet jag om mitt skaft är för mjukt eller för hårt?

Ett tecken på att ditt skaft är för mjukt kan vara att du ofta drar eller slicar bollen. Om du däremot har svårt att kontrollera bollens flyktbana och träffbild, kan det vara ett tecken på att ditt skaft är för hårt.

Vilken typ av skaft är bäst för nybörjare?

För nybörjare rekommenderas oftast ett mjukare skaft, som grafit, eftersom det ger mer förlåtelse och flexibilitet för spelare med lägre svinghastigheter.

Vilket skaft är bäst för äldre spelare?

Äldre spelare kan ha nytta av ett mjukare skaft, såsom senior- eller grafit-skaft, eftersom dessa kan hjälpa till att kompensera för eventuella förlorade svinghastigheter och generera mer kraft i svingen.

Slutsats

Att välja rätt golfskaft är en viktig del av att förbättra ditt spel och maximera din prestation på banan. Genom att ta hänsyn till din svinghastighet, svingtempo, träffbild och personliga preferenser kan du hitta det perfekta skaftet som passar just dig.

Kom ihåg att det inte finns någon universell lösning – det som fungerar för en spelare kanske inte fungerar för en annan.

Oavsett om du är en erfaren golfare eller en nybörjare, kommer investeringen i rätt skaft att hjälpa dig att prestera bättre och njuta av spelet ännu mer. Så ta dig tid att utforska dina alternativ och hitta det perfekta golfskaftet för dig – och förbered dig på att se ditt spel förbättras!