Bästa Brevlådeklubb Golf (2023): Bäst i Test

Skriven Av Rikard Hedman  | Uppdaterad: 18 jul 2024

I denna guide tar vi oss en närmare titt på de bästa brevlådeklubbarna för greenfeemedlemskap i Sverige.

För att kunna spela golf runt om i Sverige på olika golfbanor är det viktigt att man har både grönt kort och ett så kallat golf ID. Men för att få tillgång till detta ID krävs det ett giltigt golfmedlemskap. När du har skrivit upp dig för ett golfmedlemskap i en klubb for du tillgång till deras IT-system där du kan boka diverse starttider, registrera rundor och mer.

Historiskt sätt har detta varit relativt dyrt att göra, där ett simpelt golfmedlemskap kan ha kostat flera tiotusentals kronor om året. För någon som kanske bara spelar några få gånger per är blir detta rimligtvis extremt dyrt, vilket var tanken bakom att starta den första brevlådeklubben här i Sverige.

Vad Är En Brevlådeklubb?

En brevlådeklubb är i grund och botten en golfklubb som erbjuder billigt golfmedlemskap, men som inte nödvändigtvis har en golfbana du kan spela på. När du går med i en brevlådeklubb köper man ett så kallat “greenfeemedlemskap”, vilket är ett smidigt alternativ för personer som bara spelar sporadiskt några gånger om året.

Tidigare såg många ner på dessa brevlådeklubbar, där vissa riktiga golfklubbar till och med straffade spelare som var med i en sådan. Idag är det däremot ett koncept som föredras av många, då det är otroligt smidigt när du inte vet hur mycket du ska spela och letar efter något billigt golfmedlemskap.

Idag har cirka 25% av alla Sveriges aktiva golfare ett greenfeemedlemskap, dvs. att de är med i en brevlådeklubb. Det är inte så konstigt om man tänker på hur mycket pengar man kan köra. Att spendera 10 000 på ett lokalt medlemskap i golfklubben kanske inte låter så attraktivt om du inte vet hur mycket du kommer att spela där. Att istället betala några hundra för att gå med i en brevlådeklubb kan därför vara mer ekonomiskt.

brevlådeklubb golf

Vad Är Greenfeemedlemskap?

Greenfeemedlemskap och brevlådemedlemskap kan ses som två sidor av samma mynt, och dessa begrepp har utvecklats över tid inom golfvärlden. Båda begreppen innebär i grund och botten att golfspelaren betalar en låg årsavgift och därefter spelar mot en greenfee, vilket är avgiften för att spela på en golfbana utan att vara medlem i den aktuella klubben.

Nuförtiden använder många golfklubbar termen greenfeemedlemskap för att beskriva sina mer prisvärda medlemskap. Dessa medlemskap inkluderar oftast golfspelarens golf-ID samt ett antal greenfeecheckar som kan användas för att spela på golfbanan. Detta gör det möjligt för golfare att spela utan att betala fullt pris för medlemskap, samtidigt som de kan njuta av sporten utan att nödvändigtvis vara engagerade i en klubb på samma sätt som mer aktiva medlemmar.

Var För Man Spela Med Ett Greenfeemedlemskap?

Fördelen med greenfeemedlemskap är att de inte är knutna till en speciell plats. Du kan exempelvis bli medlem i vår favoritbrevklubb Happygolfer ovan, och spela på diverse golfbanor runt om i Sverige mot en liten avgift.

De 3 Bästa Brevlådeklubbarna i Sverige

Happy Golfer - Bäst i Test Brevlådeklubb

Happy-Golfer-Logo-Blue

Pris: 389 kr/år

Vad Du Får Med i Paketet:

 • Golf-ID aktiverat inom 2 h under kontorstid, alltid inom 24 h
 • Svenska Golfförbundets försäkring
 • Tidningen golfa varje kvartal
 • Kostnadsfri första runda på Happy Golfer Stockholm!
 • Aimo-krediter för 100 kr varje månad. Läs mer

Happy Golfer har på kort tid etablerat sig som en av Sveriges största aktörer inom greenfeemedlemskap, med över 20 000 nöjda medlemmar. Trots att de är relativt nya på marknaden, har de snabbt vunnit popularitet tack vare deras smidiga IT-lösning och det fantastiska låga priset på medlemskapet. Även om det inte är det absolut billigaste alternativet – Cloudgolf ligger exempelvis 40 kronor lägre per år – erbjuder Happy Golfer ett paket fullt av förmåner som gör det till ett mycket attraktivt val för golfspelare.

När du blir medlem hos Happy Golfer kan du förvänta dig en snabb aktivering av ditt Golf-ID, oftast inom 2 timmar under kontorstid och alltid inom 24 timmar. Medlemskapet inkluderar även Svenska Golfförbundets försäkring, som ger dig trygghet på golfbanan. För att hålla dig uppdaterad om vad som händer inom golfvärlden får du tidningen Golfa varje kvartal.

Som en extra bonus bjuder Happy Golfer på en kostnadsfri första runda på deras bana i Stockholm, vilket ger dig möjlighet att bekanta dig med banan utan extra kostnad. Dessutom får du Aimo-krediter värda 100 kr varje månad, som kan användas för att ta del av olika förmåner och tjänster hos Happy Golfer.

Sammanfattningsvis är Happy Golfer ett utmärkt alternativ för dig som söker ett prisvärt greenfeemedlemskap med en rad förmåner och smidig hantering. Deras snabba tillväxt och popularitet vittnar om kvaliteten på deras tjänster och medlemskapserbjudande.

Cloud Golf - Bästa Billiga Brevlådeklubb

cloudgolf

Pris: 345 kr/år

Vad Du Får Med i Paketet:

 • Medlemskapet aktiverad efter 1 sekund efter ditt köp
 • 25% rabatt på ordinarie greenfees på GolfStars banor
 • Medlemskap i Cloud Golf Club
 • Golf-ID
 • SGF Försäkring
 • Onlinesupport

Som Sveriges största brevlådeklubb med över 30 000 medlemmar har Cloud Golf lyckats attrahera många golfspelare som söker ett prisvärt medlemskap. Trots att de inte har någon egen golfbana, erbjuder de en rad förmåner som gör dem till ett attraktivt alternativ för dem som vill spela på andra golfbanor.

En av Cloud Golfs styrkor är den omedelbara aktiveringen av medlemskapet efter ditt köp, vilket gör det möjligt för dig att komma igång och spela direkt. Dessutom erbjuder de 25% rabatt på ordinarie greenfees på GolfStars banor, vilket ger dig möjlighet att spela på flera banor i Sverige till ett lägre pris.

Medlemskapet i Cloud Golf Club innebär att du blir en del av en större gemenskap av golfspelare, och du får också ditt Golf-ID samt SGF Försäkring som skyddar dig under ditt golfspel. För att säkerställa att du får hjälp vid behov erbjuder Cloud Golf onlinesupport.

När man jämför Cloud Golf med Happy Golfer är det tydligt att de två medlemskapen vänder sig till olika typer av golfspelare. Cloud Golf passar dig som främst vill spela på andra banor och är ute efter ett billigare alternativ utan att nödvändigtvis behöva alla förmåner och tjänster som erbjuds av Happy Golfer. Medan Happy Golfer kanske är lite dyrare, erbjuder de ytterligare förmåner som en kostnadsfri första runda på deras bana i Stockholm och Aimo-krediter.

Sammanfattningsvis är Cloud Golf ett utmärkt val för dig som söker ett prisvärt brevlådeklubbalternativ med en stor medlemsbas och generösa rabatter på greenfees. Deras snabba aktivering och onlinesupport gör det enkelt och bekvämt för dig att komma igång med ditt golfspel.

Bryttsäker GK - Bästa “Riktiga” Brevlådeklubb

Bryttsäker GK

Pris: 795 kr/år

Vad Du Får Med i Paketet:

 • Ett aktivt Golf ID inom några timmar
 • Golfhäftet PLUS 2023 (värde 694 kr), som berättigar spel till halv greenfee på över 1200 golfbanor
 • Exklusiva erbjudanden och rabatter via Golfhäftet Deals
 • På Vinberg kan du använda Golfhäftet hur många gånger som helst efter kl 12
 • 10% på Golfpaket på Vinbergs Golfklubb
 • SGF tidningen Golfa
 • Svenska Golfförbundets försäkring

Bryttsäker GK:s greenfeemedlemskap är en perfekt lösning för både de som spelar golf regelbundet och de som spelar mer sporadiskt. Det unika med detta medlemskap är att det låter dig spela för halv greenfee på över 1200 golfbanor. Om du spelar mer än 5-10 gånger per år blir detta ett mycket ekonomiskt val.

Detta medlemskap passar dig som kanske inte spelar så ofta, men vill ha möjligheten att spela till en lägre kostnad. Det är också utmärkt för dig som spelar mycket men vill variera mellan olika banor, särskilt om du reser runt med husbil eller husvagn och vill upptäcka nya golfbanor.

Bryttsäker GK erbjuder en mängd förmåner för sina medlemmar. Ditt Golf ID aktiveras inom några timmar, så att du snabbt kan komma igång med ditt golfspel. Du får även Golfhäftet PLUS 2023, vilket innebär att du kan spela för halv greenfee på över 1200 golfbanor. Dessutom får du tillgång till exklusiva erbjudanden och rabatter via Golfhäftet Deals.

På Vinbergs Golfklubb kan du använda Golfhäftet obegränsat efter kl. 12, och du får dessutom 10% rabatt på golfpaket där. Medlemskapet inkluderar även SGF-tidningen Golfa, som ger dig nyheter och inspiration från golfvärlden, samt Svenska Golfförbundets försäkring för att skydda dig under ditt golfspel.

Sammanfattningsvis är Bryttsäker GK:s greenfeemedlemskap ett utmärkt alternativ för golfspelare som vill ha flexibilitet, spela på en mängd olika banor och samtidigt hålla kostnaderna nere. Det generösa utbudet av banor och förmåner gör att du kan utforska och njuta av en varierad och prisvärd golfupplevelse.

spela golf brevlådeklubb

Hur Hittar Man En Bra Brevlådeklubb?

Idag finns det många olika brevlådeklubbar runt om i Sverige. Från den första brevlådeklubben i Sveriges historia - Björklidens GK, till nyare mer moderna alternativ som utnyttjar teknologiska processer för att föra ner priset ännu lägre.

För att hitta vilket alternativ som är bäst för just dig behöver du tänka på en rad olika saker såsom pris, förmåner och placering om du vill använda greenfeebiljetterna som oftast följer med i ett medlemskap i brevlådeklubben.

Innan du köper ett greenfeemedlemskap finns det några faktorer att överväga för att säkerställa att det passar dina behov och förväntningar:

 1. Pris: Det första att tänka på är priset. Oftast kostar det inte mer än några hundralappar om året att vara med ie n brevlådeklubb, men vissa alternativ kan kosta så lite som 300-400 kronor, medans andra klubbar tar uppåt 800-900 kronor om året.
 2. Spelfrekvens: Greenfeemedlemskap passar bäst för golfspelare som inte spelar så ofta. Om du planerar att spela regelbundet kan ett vanligt årsmedlemskap vara mer kostnadseffektivt.
 3. Klubbens faciliteter: Undersök vilka faciliteter och tjänster som ingår i greenfeemedlemskapet. Det kan vara begränsningar för tillgång till klubbhus, träningsområden, tävlingar och sociala evenemang.
 4. Greenfeecheckar: Ta reda på hur många greenfeecheckar som ingår i medlemskapet, samt om det finns några begränsningar för hur och när de kan användas.
 5. Gästavgifter: Om du ofta spelar med gäster, undersök vilka avgifter som gäller för gästspelare och om det finns några rabatter för greenfeemedlemmar.
 6. Spel på andra banor: Greenfeemedlemskap ger vanligtvis inte automatisk tillgång till andra golfbanor. Kolla om det finns några samarbeten eller rabatterade priser för att spela på andra banor i området.
 7. Uppgraderingsmöjligheter: Om du på sikt tror att du kan öka din spelfrekvens eller engagemang i klubben, undersök om det finns möjlighet att uppgradera ditt greenfeemedlemskap till ett fullvärdigt medlemskap.
 8. Klubbens rykte och gemenskap: Ta reda på hur klubben uppfattas av andra spelare och hur väl greenfeemedlemmar är integrerade i klubbens gemenskap. En välkomnande atmosfär och bra gemenskap kan förhöja din golfupplevelse.

Genom att noggrant överväga dessa faktorer kan du hitta det greenfeemedlemskap som passar dina behov och förväntningar bäst.

Olika Typer Av Golfmedlemsskap

Att välja rätt golfmedlemskap är viktigt för att få ut mesta möjliga av din golfupplevelse. Det finns flera alternativ att överväga, och det är viktigt att förstå vad som ingår i varje typ av medlemskap. Här är några vanliga golfmedlemskap som du kan överväga:

 1. Årsmedlemskap: Detta är det mest förekommande medlemskapet och ger dig obegränsad tillgång till golfbanan under hela året.
 2. Halvårssäsongmedlemskap: Om du endast önskar spela golf under sommarsäsongen kan ett halvårssäsongmedlemskap vara ett lämpligt val. Detta alternativ kan vara mer ekonomiskt och erbjuda större flexibilitet.
 3. Familjemedlemskap: För familjer där flera medlemmar vill spela golf kan ett familjemedlemskap vara ett attraktivt alternativ. Många golfklubbar erbjuder rabatterade priser för familjemedlemskap, vilket kan göra det mer kostnadseffektivt.
 4. Greenfeemedlemskap: Detta medlemskap erbjuds av golfklubbar som inte har en egen golfbana, utan enbart administrerar kostnadseffektiva golfmedlemskap.

Vad Ingår i De Olika Typerna Av Golfmedlemskap?

Alla medlemskapstyper erhåller i grunden följande:

 • Aktivt Golf-id för bokning av starttider och inloggning till min golf. 
 • Medlemskap i en golfklubb ansluten till SGF (Svenska Golfförbundet)
 • Spelrätt beroende på medlemskapstyp
 • Tidningen Svensk Golf för er som bor i Sverige.
 • EGA exakt hcp eller EGA exakt tävlings hcp
 • Årlig handicaprevision
 • Tillgång till utskrift av ett hcp-certifikat för spel utomlands.

Varför Heter Det Brevlådeklubb?

Termen "brevlådeklubb" är en äldre term från 1990-talet och runt millennieskiftet inom golfvärlden. Under denna tid fanns det golfklubbar med medlemmar som enbart interagerade med klubbens brevlåda, det vill säga att de inte deltog i klubbens verksamhet i någon större utsträckning. Björkliden och Vikbolandet var två kända exempel på sådana klubbar som ofta diskuterades då.

För en period valde vissa golfklubbar att ta extra betalt från dessa medlemmar när de spelade för greenfee, vilket är avgiften för att spela på en golfbana utan att vara medlem i den aktuella klubben. Detta var ett sätt att kompensera för deras låga engagemang i klubbens verksamhet och för att uppmuntra dem att bli mer aktiva.

I dagens läge är det emellertid ovanligt att golfklubbar tar ut extra avgifter från brevlådeklubbsmedlemmar. Klubbarna har insett att det finns många golfspelare som inte spelar så många rundor per år men ändå vill njuta av sporten. För dessa spelare erbjuds alternativet att antingen bli medlem i en brevlådeklubb eller att teckna ett greenfeemedlemskap. Dessa alternativ gör det möjligt för golfare att spela utan att nödvändigtvis vara engagerade i en klubb på samma sätt som mer aktiva medlemmar.

Får Man Spela Golf Utan Att Vara Medlem i En Golfklubb?

Nej, så länge du inte spelar på en så kallad Pay-and-play-golfbana behöver du ett giltigt golfmedlemskap.