• Hem
  • »
  • Blogg
  • »
  • Guide
  • »
  • Hur Greppar Man En Golfklubba? 8 Steg För Ett Perfekt Golfgrepp

Hur Greppar Man En Golfklubba? 8 Steg För Ett Perfekt Golfgrepp

Skriven Av Rikard Hedman  | Uppdaterad: 18 jul 2024

Tiger Woods är en av de bästa golfspelarna i världen, men vad har han egentligen för handicap i golf? Låt oss ta en titt.

En korrekt hantering av golfklubban är nödvändig för ett bra golfspel. Ett konsekvent golfgrepp är avgörande för att förbättra bollträffen och förhindra dåliga vanor. Även om det kan verka trivialt är det viktigt att behärska rätt grepp för att leverera klubban rakt på bollen varje gång. Det är därför många golftränare börjar med grepp och golfställning för att förbättra sina elevers golfspel.

1. Utvärdera Ditt Nuvarande Grepp

Innan vi går in på tekniska detaljer om hur du håller golfklubban på bästa sätt, behöver du först utvärdera ditt nuvarande grepp. Detta steg är viktigt oavsett om du är en erfaren proffs eller en nybörjare. Att erkänna att ditt nuvarande grepp kanske inte är perfekt är det första steget till att förbättra ditt spel.

Föreställ dig att du står på golfbanan och förbereder dig för att slå ut eller sätta bollen på ett kort par 3-hål. Tänk på hur du tar upp klubban, hur du håller den, var dina fingrar är placerade och hur bekvämt det känns. Känner du dig säker på att du kommer att slå ett bra slag?

Om du känner att det finns utrymme för förbättringar är det dags att lära dig hur du kan greppa golfklubban på ett bättre sätt. Genom att följa de tekniska detaljerna som kommer senare i guiden, kan du förbättra ditt grepp och därmed förbättra ditt spel.

2. Storlek På Golfgreppet

Din golfklubba kommer att ha ett standardiserat gummerat grepp, men det betyder inte automatiskt att det är rätt storlek för dig. Det finns golfgrepp i olika storlekar av en anledning, eftersom alla spelare har olika handstorlekar och preferenser när det gäller grepp.

För tillfället bör du fortsätta att använda de grepp som du redan har. Genom att läsa resten av den här guiden och testa ditt nuvarande grepp kan du förbättra din teknik.

Men om du märker att du fortfarande slår konsekvent fel, trots att du har justerat ditt grepp, kanske det är dags att överväga att köpa nya grepp. Din lokala golfklubbsbutik kan hjälpa dig att välja rätt storlek baserat på dina händer. Storleken och formen på dina händer är avgörande för att välja rätt greppstorlek. Om du har små händer och korta fingrar behöver du ett mindre grepp, medan om du har större händer behöver du något större för att känna dig bekväm och ha bättre kontroll över klubban.

3. Handplacering

Nu är det dags att plocka upp golfklubban och finjustera ditt grepp. Börja alltid med din svagare hand först (till exempel vänster hand för högerhänta spelare). Vänd handen så att du kan se två knogar på din vänsterhand och rikta sedan V-formen som bildas mellan pekfingret och tummen mot din högra axel. Låt sedan ungefär en halv tum av klubban sticka ut från toppen av ditt grepp.

Placera din vänstra tumme nedåt på den högra sidan av skaftet. Ta sedan din högra hand och placera höger tumme ovanpå vänster tumme. Se till att din högra tumme sitter på klubbans vänstra sida och pekar nedåt.

Om detta känns förvirrande och du inte är säker på hur du ska placera dina händer, finns det hjälp att få. Det finns speciella grepptränare som kan hjälpa dig att lära dig var dina händer, fingrar och tummar ska placeras. Vissa tränare kombinerar även en grepptränare med en tempotränare för att hjälpa dig att få in rätt rytm i dina svingar. Så om du känner dig osäker, kan du prova att använda en grepptränare för att träna upp ditt grepp.

4. Använd En Penna Eller Markör

Det kan vara till hjälp att ha en tuschpenna som en Sharpie i din golfbag. Om du inte är helt säker på hur klubban ska sitta i din vänstra hand kan du rita två linjer på handsken i rätt vinkel för att hjälpa till. Detta påminner dig om var klubban ska sitta i ditt grepp och ger dig en extra boost av självförtroende att du inte missbedömer det.

Det är helt lagligt att märka din golfhandske på detta sätt för att hjälpa dig med ditt grepp. På samma sätt som att märka din golfboll kan hjälpa dig att starta dina puttar på rätt linje, kan du genom att märka din handske säkerställa att du alltid greppar klubban på ett konsekvent sätt varje gång du svingar den. Så se till att ha en Sharpie till hands i din golfbag för att kunna göra denna lilla men hjälpsamma justering i ditt grepp.

5. Överlappande Golfgrepp Eller Inte?

En annan viktig faktor att tänka på när det gäller golfgrepp är om du ska länka ihop händerna med fingrarna eller inte. Vissa golfspelare gör det medan andra inte gör det. Men de senaste åren har länka ihop fingrarna blivit den vanligaste metoden eftersom det främjar en bättre handledshinge och ett mer stabilt grepp.

Den vanligaste metoden för att länka ihop fingrarna kallas ”Vardon Grip” eller ”The Overlapping Grip”. I detta grepp placeras höger lillfinger mellan vänster handens pekfinger och mittfinger för att sammanfoga händerna.

En annan metod för att länka ihop fingrarna kallas ”Interlocking Grip” och det innebär att höger pekfinger länkas ihop med vänster handens lillfinger.

Oavsett vilket grepp du väljer är det viktigt att anpassa vänster handens tumme till mitten av höger handflata för att skapa en jämn och stabil bas för ditt grepp. Så testa båda metoder och se vilket som fungerar bäst för dig och din spelstil.

6. Tryck

När det gäller hur hårt du ska greppa golfklubban handlar det om att hitta en balans mellan för hårt och för löst. Du bör inte hålla klubban så hårt att dina knogar blir vita och spända, men samtidigt inte så löst att du förlorar kontrollen över klubban.

Om du håller klubban för hårt när du slår ett slag kan det resultera i att klubbans häl träffar bollen istället för slagytan. Detta leder till inkonsekventa slag och en bristande kontroll över klubban. Du kan känna om du håller klubban för hårt genom att känna spänning i underarmarna när du adresserar bollen.

Det är bäst att hålla händerna i ett mjukt men fast grepp och slappna av i armarna. Det kan också hjälpa att vifta lite med klubban eller skaka av lite spänning i handleder och armar innan du slår ett slag. Så hitta den rätta balansen i ditt grepp för att uppnå bättre kontroll och mer konsekventa slag.

7. Neutralt Grepp

Det neutrala greppet som beskrivs här är det vanligaste och mest naturliga sättet att hålla en golfklubba. Det är därför vettigt att lära sig detta grepp och teknik till att börja med. När du blir mer självsäker och skicklig på banan kan du sedan lära dig de två andra stilarna och anpassa ditt spel för att förbättra det ytterligare.

Hur mycket du roterar din vänstra hand beror på greppets ”styrka”. Om du kan se mer än två knogar på din vänstra hand är det ett ”starkt” grepp och det kommer att stänga klubbansiktet vid nedslaget. Å andra sidan, om du roterar din vänstra hand moturs så att inga knogar syns, så är det ett ”mjukt” grepp som öppnar upp klubbansiktet.

Det är dock bäst att experimentera med effekterna av greppets ”styrka” först när du har behärskat grunderna. Så håll det fint och neutralt till en början, och när du känner dig bekväm med det neutrala greppet kan du sedan utforska de andra stilarna och se vilken som fungerar bäst för dig.

8. Alternativa Golfgrepp

Vi har visat dig det vanligaste och ”godkända” sättet att greppa din golfklubba. Men som med det mesta finns det inget riktigt gjutet sätt att göra det på. Alla är olika och vissa golfspelare kan inte bli bekväma med det vanliga greppet. Så det är viktigt att hitta ett sätt som känns naturligt och bekvämt för dig, men som ändå ger resultat.

Det finns faktiskt flera golfproffs som har alternativa grepp. Jordan Spieth, till exempel, har ett ganska ovanligt grepp som fungerar för honom. Han överlappar eller kopplar inte fingrarna på samma sätt som de flesta andra spelare gör, och hans grepp är ganska svagt. Han låter sitt vänstra pekfinger sitta lätt ovanpå sin högra hand och kopplar det bara en liten bit till sitt högra lillfinger.

Även om hans grepp inte är konventionellt, fungerar det för honom eftersom han kan kontrollera klubban, vet var slagytan är och kan leverera huvudet på bollen perfekt. Så om du känner att det vanliga greppet inte fungerar för dig, kan det vara värt att prova några alternativa grepp för att se om du kan hitta en teknik som fungerar bättre för dig. I slutändan handlar det om att hitta det grepp som fungerar bäst för din spelstil och ger dig det bästa resultatet på banan.

Sammanfattningsvis Om Rätt Grepp Av Golfklubbor

För att sammanfatta de 8 stegen, börja med att utvärdera ditt nuvarande grepp och justera storleken på greppet vid behov. Placera sedan handen på rätt sätt och använd en Sharpie för att markera din golfhandske om det hjälper dig. Välj mellan samverkande eller överlappande grepp och håll trycket i dina händer mjukt men fast. För nybörjare är det bäst att hålla greppet neutralt och när du väl har behärskat grunderna kan du prova alternativa handtag. Kom ihåg att ett korrekt grepp är avgörande för att svinga effektivt och förbättra ditt golfspel.