Vanliga Golftermer Som Används i Korsord

Skriven Av Rikard Hedman  | Uppdaterad: 24 jun 2024

om du letar efter olika golftermer som börjar på olika bokstäver för ditt korsord är denna guide perfekt för dig.

Välkommen till vår snabbguide för golftermer som kan dyka upp i korsord! Golf är en sport med en lång historia och en egen unik terminologi. För att hjälpa dig att lösa korsord med golfrelaterade ledtrådar har vi sammanställt en kortfattad lista över vanliga och något ovanligare golftermer.

Den här guiden kommer att underlätta din korsordslösning och samtidigt öka din kunskap om golfsporten. Så låt oss börja med att utforska dessa golftermer och deras betydelser, och få dig redo att imponera på dina medspelare med din nya förståelse för golfens värld!

Vanliga Golftermer Som Används i Korsord

Golterm På A

Albatross

När en spelare spelar ett hål med tre slag mindre än par, även kallat ”double eagle” i USA.

Approach

Ett slag som slås mot greenen, oftast från fairway eller rough.

Golterm På B

Ball marker

En bollmarkör är ett litet föremål som används för att markera bollens position på green när den måste plockas upp, till exempel för att rengöra bollen eller för att inte störa en annan spelares puttlinje.

Best ball

Best ball är en tävlingsform där varje spelare i ett lag spelar sin egen boll, men endast det bästa resultatet för varje hål räknas för laget. Detta format kan spelas med två, tre eller fyra spelare i varje lag.

Birdie

När en spelare spelar ett hål med ett slag mindre än par.

Bogey

När en spelare spelar ett hål med ett slag mer än par.

Bunker

En sandfylld fördjupning på banan som utgör ett hinder för spelarna.

Golterm På C

Caddie

En person som bär en spelares klubbor och ger råd om strategi och klubbval.

Chip

En chip är en låg bollflykt som sker nära green. Den används för att få bollen att rulla på green, likt en putt, efter att den har passerat några hinder på marken.

Golterm På D

Double bogey

När en spelare spelar ett hål med två slag mer än par.

Draw

Ett slag som får bollen att kurva svagt från höger till vänster (för en högerhänt spelare).

Drive

En drive är det första långa slaget på ett hål, vanligtvis från tee. En driver används för att få maximal distans och placera bollen på fairway.

Divot

En divot är en bit av gräsmattan som blir uppriven när en golfspelare slår bollen. Divots uppstår ofta vid järnslag och bör återläggas eller lagas efter slaget för att upprätthålla banans kvalitet.

Golterm På E

Eagle

När en spelare spelar ett hål med två slag mindre än par.

Golterm På F

Fade

Ett slag som får bollen att kurva svagt från vänster till höger (för en högerhänt spelare).

Fairway

Den kortklippta grässträckan mellan tee och green där spelarna försöker slå sina bollar.

Foursome

Foursome är en spelform där två lag med två spelare i vardera lag tävlar mot varandra. I foursome slår spelarna i varje lag växelvis med samma boll och växlar även mellan att slå utslagen på varje hål.

Fourball

Fourball är en spelform där två lag med två spelare i vardera lag tävlar mot varandra. I fourball spelar varje spelare sin egen boll, och det bästa resultatet för varje lag på varje hål räknas.

Golterm På G

Green

Området runt hålet med kortklippt gräs där spelarna slår sina puttar.

Ground under repair

Ground under repair är områden på banan som är under underhåll eller repareras. Spelare får vanligtvis lättnad från sådana områden genom att droppa bollen utanför det markerade området utan straff.

Golterm På H

Handicap

Ett system som används för att jämna ut spelarens färdigheter genom att ge dem ett visst antal extra slag baserat på deras spelhistorik.

Hazard

Naturliga eller konstgjorda hinder på banan, såsom vatten, sandbunkrar eller skog.

Hole-in-one

När en spelare slår bollen i hålet med endast ett slag, vanligtvis på ett par-3-hål.

Hook

Ett slag som får bollen att kurva kraftigt från höger till vänster (för en högerhänt spelare).

Golterm På I

Iron

Järnklubbor används för att slå bollen olika distanser beroende på loftet. Järnklubbor numreras vanligtvis från 1 till 9, där 1 är det minst loftade och 9 är det mest loftade.

Golterm På J

Lateral hazard

Laterala hinder är områden på banan som inte är vattenhinder, men där det kan vara svårt att spela bollen. Exempel på laterala hinder inkluderar buskar, träd och djupa ruffar. Spelare kan ta lättnad från laterala hinder med en straffslag.

Golterm På L

Lie

Lie är vinkeln mellan klubbhuvudet och skaftet på en golfklubba. Den påverkar hur klubbhuvudet kommer i kontakt med bollen och är viktig för att uppnå korrekt bollträff och riktning.

Loft

Loft är vinkeln på en klubbas träffyta i förhållande till en vertikal linje. Loftet påverkar bollens flykt

Golterm På M

Mulligan

En informell regel som ger spelaren en chans att slå om sitt första slag utan straff, vanligtvis endast används i vänliga spel.

Golterm På O

Out-of-bounds

Out-of-bounds är områden utanför banans gränser där spel är förbjudet. Om en boll hamnar out-of-bounds får spelaren en straffslag och måste spela en ny boll från det ställe där den senaste slaget utfördes.

Golterm På P

Pitch

En pitch är en kort approachslag, vanligtvis inom 50 meter från green. Det används för att få bollen att landa mjukt på green och rulla så lite som möjligt.

Putt

En putt är slaget som görs på green med en putter för att rulla bollen mot hålet. Målet är att få bollen i hålet med så få slag som möjligt.

Putter

En putter är en specialklubba som används för att slå slag på green. Den har en platt träffyta och används för att rulla bollen mot hålet.

Golterm På S

Scorecard

En scorekort är ett kort där spelarens resultat för varje hål noteras. Det används för att hålla koll på antalet slag och resultatet av rundan.

Stableford

Stableford är en tävlingsform där spelare får poäng baserat på deras resultat i förhållande till banans par. Poängen beräknas enligt en fastställd skala där bättre resultat ger högre poäng. Spelaren med högst totalpoäng vinner.

Stance

Stance är den position en spelare intar inför ett slag. Den påverkar balans, kraftöverföring och riktning. En bra stance är viktig för att uppnå en effektiv och korrekt sving.

Swing

Svingen är rörelsen som en golfspelare utför för att slå bollen med klubban. Den innefattar uppsving, nedsving och genomsving. En bra sving kombinerar kraft, balans och teknik för att uppnå optimal bollträff och riktning.

Golterm På W

Water hazard

Vattenhinder är områden på banan som innefattar vatten, såsom sjöar, dammar eller bäckar. Om en boll hamnar i ett vattenhinder kan spelaren välja att spela bollen som den ligger eller ta lättnad med en straffslag.