Vilken Hand Ska Man Ha Golfhandske På?

Skriven Av Rikard Hedman  | Uppdaterad: 23 maj 2024

Dags för att testa spela golf med golfhandskar men du är osäker på vilken hand som borde bära handsken. Då har du kommit rätt.

Det är lätt för nybörjare att förbise vikten av golfhandskar. Alla proffs kommer att säga att en välsittande golfhandske kan göra hela skillnaden i fråga om komfort och spelbarhet.

Golfhandskar kan också skydda båda händerna i omväxlande väderförhållanden; det handlar inte bara om hur handskar kan förbättra ditt spel.

Golfspelare tenderar att bära en golfhandske på endast en hand. Det finns dock ingen hård regel som säger att du inte kan bära ett par handskar, och vissa golfspelare gör det. Ännu mer förvirrande är att många spelare inte bär några handskar eller tar av sig handskarna för vissa slag.

Så vilken hand ska du ha en golfhandske på och hur påverkar det din prestation? Vi tar upp allt du behöver veta om handskar och grepp här.

Vilken Hand Ska Golfhandsken Bäras På?

Golfhandsken används på den hand som motsvarar icke-dominanta handen när man utför golfslag. Således bär högerhänta spelare handsken på vänster hand, medan vänsterhänta spelare bär handsken på höger hand.

Ibland kallas den svagare handen för ”ledarhand”. Om du är högerhänt, är din ledarhand vänster hand, som är den hand som leder svingen och placerar sig ovanpå greppet. Din högra hand förblir utan handske.

Anledningen till att den dominerande handen inte har någon handske är att många spelare tror att det ger dem bättre känsla för golfklubban. Det är också anledningen till att vissa spelare inte använder handskar vid slag med kortjärn eller puttning.

vilken hand ska man ha golfhandske på

Hur Viktigt Är Det Med En Golfhandske?

En golfhandske ger flera viktiga fördelar för golfspelare. För det första kan en handske förbättra golfspelarens grepp om klubban, vilket ger bättre kontroll och precision. Detta är särskilt viktigt när man spelar i våta eller fuktiga förhållanden, där klubban kan vara hal.

Att bära en golfhandske hjälper också till att förhindra att blåsor och förhårdnader bildas på golfspelarens hand, särskilt under långa golfrundor. Golfhandskar är utformade för att absorbera svett och minska friktionen, vilket kan orsaka irritation och obehag utan handskens skydd.

Korrekt Storlek & Passform För Golfhandskar

När du väljer att använda en eller två golfhandskar är det av stor betydelse att de har korrekt storlek och passform för dina händer.

Flera märken av golfhandskar erbjuder en mängd olika storlekar för att passa de flesta handstorlekar och former.

En golfhandske bör sitta bekvämt på handen utan att kännas för tajt. Olika märken har olika passform och känsla, så det är rekommenderat att prova flera alternativ för att hitta den bästa handsken för dig.

Handsken bör sitta åt över handflatan utan att kännas för stram och påverka blodcirkulationen efter en tids användning.

Utforska olika stilar och storlekar för att hitta den perfekta handsken. Du bör kunna böja handen, göra en knytnäve och sträcka ut fingrarna utan att kännas hindrad av handsken. Samtidigt bör det inte finnas något överflödigt material vid fingertopparna.

Om du besöker en välsorterad golfbutik kan du passa på att testa några golfhandskar genom att göra övningssvingar med en av butikens golfklubbor. Detta hjälper dig att känna vilken handske som passar dig bäst.

Det finns också särskilda kollektioner av golfhandskar för kvinnliga spelare och barn, med anpassade storlekar för mindre händer.

Andra Faktorer Att Tänka På När Man Köper Golfhandskar

  1. Passform: Välj en åtsittande handske som minskar handrörelsen vid grepp och sving. Hitta ett märke som passar dig bäst.
  2. Regler: Se till att dina golfhandskar följer reglerna för stil, utformning och passform, och inte ger några orättvisa fördelar.
  3. Väderförhållanden: Använd mjuka läderhandskar i fint väder, syntetiska handskar i varierande förhållanden, och särskilda regnhandskar när det är blött.
  4. Antal handskar: Köp alltid ett par för att vara förberedd för olika förhållanden och ökad komfort.

Avslutningsvis