• Hem
  • 5 Bästa Putter (2023): Bäst i Test

5 Bästa Putter (2023): Bäst i Test

bästa putter bäst i test

Denna guide är skriven för alla golfentusiaster som vill förbättra sitt spel och hitta den bästa puttern för deras behov. Att välja rätt putter är avgörande för att uppnå bättre precision och träffsäkerhet på banan, och med vår hjälp kommer du kunna hitta den perfekta puttern för ditt spel.

Enligt en studie utförd av Golfdigest visade det sig att putts står för upp till 40% av alla slag på golfbanan. Detta understryker vikten av att ha det rätta verktyget i handen när du ska sätta bollen i koppen. Som erfarna golfare vet vi hur frustrerande det kan vara att missa en putt på grund av en dåligt utvald putter. Därför har vi sammanställt en lista över de bästa puttrarna på marknaden för att hjälpa dig välja rätt och styra upp ditt spel.

1. Inesis High MOI
Bäst i Test Putter

8.2

Prisvärd

8.7

Kvalité

8.9

Användbarhet

8

Storlek & Vikt

Design och utseende

Inesis High MOI puttern utmärker sig med sin stilrena och moderna design, vilket är något jag uppskattade direkt när jag först såg produkten. Dess breda och förlåtande konstruktion bidrar till att det blir lättare att fånga bollen även om slaget inte är helt perfekt. Den tydligt mönstrade framsidan för raka slag ger ett visuellt intryck av precision och kontroll, även om det kan argumenteras för att mönstret är mer för stil än funktionalitet. Som någon som har erfarenhet av att använda en rad olika putters kan jag säga att Inesis High MOI verkligen känns som en högkvalitativ produkt.

Prestation och användbarhet

När det kommer till prestanda och användbarhet, har Inesis High MOI putter definitivt mycket att erbjuda. Den breda designen samt det tydliga mönstret på framsidan för raka slag gör att jag kan uppleva bättre kontroll över mina puttningar. Dessutom upplever jag att putterns vikt bidrar till en naturlig känsla i slaget och extra förlåtande effekt, vilket gör den till en mycket användarvänlig produkt, speciellt för dem som kanske inte har lika mycket erfarenhet av golf.

Storlek och vikt

En aspekt av Inesis High MOI putter att ta hänsyn till är dess storlek och vikt. Puttern är relativt tung, vilket definitivt är något jag känner när jag spelar golf. För vissa kan den extra vikten vara en fördel då den ger mer stabilitet och känsla i slaget. För andra kan det dock vara en nackdel, särskilt om en lättare putter föredras. Det är här viktigt att känna efter vilken typ av putter som passar ens spelstil bäst och Inesis High MOI kan möjligen vara något tung för vissa människor.

Prisvärdhet

När jag jämför Inesis High MOI puttern med andra putters på marknaden, finner jag den vara både prisvärd och konkurrenskraftig inom sitt segment. Med tanke på putterns kvalitet, design och användbarhet känns priset som välbalanserat. Om du letar efter en putter som är både snygg och funktionell utan att kosta en förmögenhet är Inesis High MOI definitivt en produkt att överväga.


2. TaylorMade TP Hydro Blast SOTO
Näst Bäst i Test Putter

8.3

Prisvärd

8.5

Kvalité

8.3

Användbarhet

8.8

Storlek & Vikt

Mångfunktionell putter för olika situationer

TaylorMade TP Hydro Blast SOTO är en mångfunktionell putter som är designad för att hantera alla typer av greener och situationer på golfbanan. En stor del av dess mångsidighet kommer från dess unika form och balans som gör att du enkelt kan anpassa din puttstrategi baserat på omständigheterna. Personligen har jag upplevt att denna putter fungerar mycket bra på både tuffare och snabbare greener, och jag kan verkligen lita på den under pressade situationer i tävlingssammanhang.

Slimmad och lätt profil

En av de första sakerna som slog mig när jag först provade TaylorMade TP Hydro Blast SOTO, var hur slimmad och lätt den kändes i min hand. Med en sofistikerad design och optimerad viktbalans, ger denna putter dig en utmärkt känsla och kontroll över dina puttar. Jag har använt många putters genom åren, och jag måste säga att den här ligger i toppskiktet när det gäller känsla och komfort under själva svingrörelsen.

Relativt bra pris

När det kommer till prisvärdhet är TaylorMade TP Hydro Blast SOTO ganska bra placerad, med tanke på dess kvalitet och prestanda, och ett pris på cirka 8.3 är inte så illa för en putter av denna kaliber. Det är inte den billigaste puttern på marknaden, men den ger dig många av de funktioner och egenskaper som du skulle förvänta dig från en high-end putter. För mig har det varit en mycket god investering, då jag har känt att min puttning har förbättrats avsevärt sedan jag bytte till denna modell.

Klassisk premiumdesign

Slutligen är TaylorMade TP Hydro Blast SOTO en riktig fröjd för ögat med sin klassiska och premiumdesign. Den har en tidlös och elegant utformning som både imponerar och ger en luft av kvalitet och prestation. En nackdel med designen, som jag märkt, är att den kan glänsa i solsken, vilket skapar lite bländning och kan vara lite irriterande när du försöker sikta och koncentrera dig över din putt. Men detta är en mindre nackdel, och överlag är jag mycket nöjd med både utseendet och prestandan hos denna putter.


3. Cobra KING Vintage Sport 60 Putter
Bästa Putter För Kontroll

8.2

Prisvärd

8.4

Kvalité

8.6

Användbarhet

8.8

Storlek & Vikt

Design och utseende

Cobra KING Vintage Sport 60 Putter är en högpresterande putter som kombinerar ett elegant vintage-utseende med den senaste tekniken. Den har en klassisk konstruktion i rostfritt stål med en satinfinish och en tydlig markering för att hjälpa golfspelaren att exakt sikta på hålet. Ett speciellt kännetecken för denna putter är dess djupa frästa ansikte som ger utmärkt återkoppling vid bollträff och låter användaren känna igen hur ren man träffar bollen. Dessutom ger det distinkta sneda nackdesign bakom klubban en unik visuell effekt, vilket gör att man kan njuta av en estetiskt tilltalande putter på samma gång som man spelar sitt bästa.

Känsla och återkoppling

När det gäller känsla och återkoppling, lever Cobra KING Vintage Sport 60 Putter upp till förväntningarna. Djupet och precisionen i den frästa ytan på klubbans ansikte ger en mjuk och solid känsla vid kontakt med bollen. Denna putter ger god återkoppling, så att spelaren kan avgöra kvaliteten på träffen och anpassa sitt slag efter behov. Trots att ljudet vid kontakt inte är det mest tilltalande, är fördelarna med att kunna utvärdera och justera sitt spel baserat på den uppfattade kvaliteten av bollträffen mer än värda detta mindre ästetiska bakslag.

Prestanda och kontroll

Kontroll är en av de viktigaste egenskaperna för en putter, och Cobra KING Vintage Sport 60 Putter levererar på denna punkt. Oavsett om det är ett långt put eller en kort putt, ger denna putter en konsekvent användning som gör det lättare att göra en jämn och repetitiv slagrörelse. Den tydliga markeringen på klubbans ansikte ger också maximal kontroll, vilket ger användaren förmågan att förutsäga var bollen kommer att gå med precision. I kombination med den stabila konstruktionen och den utmärkta återkopplingen får spelaren en övertygande känsla av att man har fullständig kontroll över sitt slag och kan förvänta sig att putta bollen i hålet varje gång.

Vikt och storlek

När det gäller vikt och storlek är Cobra KING Vintage Sport 60 Putter en vinnare. Med dess lätta men ändå robusta rostfria ståldesign, i kombination med en perfekt balanserad vikt, ger denna putter användaren känslan av att klubban blir en naturlig förlängning av kroppen och rörelsen under slaget. Den optimala klubbhuvudsvikten ger även en stabil och jämn slagrörelse, vilket minskar risken för eventuella missar. Dessa egenskaper gör Cobra KING Vintage Sport 60 Putter idealisk för både nybörjare och professionella golfspelare, oavsett deras individuella behov och förmågor.


4. Scotty Cameron Phantom X 12
Bästa Avancerade Putter

7.2

Prisvärd

9

Kvalité

8.8

Användbarhet

8.8

Storlek & Vikt

Design och konstruktion

Den första aspekten som fångar ögat när det kommer till Scotty Cameron Phantom X 12 puttern är dess imponerande och sofistikerade design. Denna putter är utformad med stor omsorg för både estetik och funktion. Materialvalen är av högsta kvalitet, där rostfritt stål och aluminium dominerar, vilket ger mycket god hållbarhet och prestanda som håller över tid. Vidare är klubbhuvudet både robust och greppvänligt, vilket ger golfrundan en ännu bättre upplevelse.

Markerings- och kontrollförutsättningar

En av de främsta fördelarna med Scotty Cameron Phantom X 12 är den tydliga markeringen och kontrollen den erbjuder. Nitida linjer och den distinkta visuella designen gör att användaren enkelt och effektivt kan bedöma riktningen och den optimala svänghastigheten för både långa och korta puttar. Golfare som har begåvat denna putter mer än några gånger kommer att uppskatta hur dessa egenskaper bidrar till förbättrad noggrannhet och sänkta poäng.

Lättare än väntat

Trots dess robusta och solida konstruktion, är Phantom X 12 lättare än vad den vid första anblicken kan antas vara. Det lättare klubbhuvudet förbättrar inte bara användarens känsla under svingen, utan det hjälper även spelaren att upprätthålla en ren och konsekvent bollkontakt vid varje puttförsök. Detta, tillsammans med den stabila axeln och den välbalanserade vikten, gör att puttern följer golfspelarens naturliga svingrörelser och ökar självförtroendet vid varje putt.

Kostnad i förhållande till kvalitet

Den största nackdelen med Scotty Cameron Phantom X 12 är dess höga pris, vilket kan avskräcka många golfare som letar efter en ny putter. Med det sagt, glömmer man inte att man får vad man betalar för, och Phantom X 12 är definitivt en av de bästa avancerade putters på marknaden. Den exceptionella kvaliteten och prestandan som erbjuds av denna putter är definitivt värt investeringen för den seriösa golfaren som söker det bästa av det bästa.


5. Odessey Putter White Hot OG 7
Bästa Putter För Dam

8

Prisvärd

8.3

Kvalité

8.6

Användbarhet

8.4

Storlek & Vikt

Design och konstruktion

Odyssey Putter White Hot OG 7 är en av de bästa putterna på marknaden för damer. Dess kompakta och stabila konstruktion ger en pålitlig och användarvänlig upplevelse. Den eleganta designen, med sin högkvalitativa finish och vackra detaljer, är inte bara vacker att se på, men den ger även en förbättrad kontroll för användaren. Som en erfaren spelare har jag själv haft förmånen att testa en rad olika putters, och jag kan utan tvekan säga att Odyssey Putter White Hot OG 7 överträffar många av dess konkurrenter på marknaden.

Förlåtande och lättanvänd för nybörjare

En av de främsta fördelarna med Scotty Cameron Phantom X 12 är den tydliga markeringen och kontrollen den erbjuder. Nitida linjer och den distinkta visuella designen gör att användaren enkelt och effektivt kan bedöma riktningen och den optimala svänghastigheten för både långa och korta puttar. Golfare som har begåvat denna putter mer än några gånger kommer att uppskatta hur dessa egenskaper bidrar till förbättrad noggrannhet och sänkta poäng.

Tydliga markeringar och användarvänligt sikte

En annan stor fördel med Odyssey Putter White Hot OG 7 är dess tydliga markeringar och användarvänliga sikte. Dessa hjälper spelare att korrekt linjera sin putter och boll för att säkerställa en mer exakt puttriktning. Även som en erfaren spelare så uppskattar jag de tydliga markeringarna eftersom de ökar självförtroendet när man står på green och laddar upp för det avgörande slaget.

Begränsningar: Relativt liten slagyta

Det är viktigt att även lyfta fram eventuella begränsningar hos Odyssey Putter White Hot OG 7. En av de få nackdelar jag har märkt är att den har en relativt liten slagyta jämfört med vissa konkurrerande modeller. Detta kan göra klubban lite mindre adaptiv för spelare med en mer unik puttestil eller för dem som önskar större slagytor för att kompensera för eventuella missar. Dock, med tanke på alla de andra positiva egenskaperna hos Odyssey Putter White Hot OG 7, är detta en relativt mindre nackdel som kan överskuggas av många av de andra fördelarna.


Köpguide - putter

Klubhuvudets design

När det kommer till att välja klubbor för golfspelare är puttern en övervägande viktig faktor. Det är den klubba som du använder mest i spelet, så det är viktigt att du väljer en som passar dina behov och preferenser. Ett av de första beslut du kommer att behöva ta är vilken design du föredrar när det gäller klubhuvudet på puttern.

Traditionella blade-puttrar är en populär design som har funnits länge, och de är fortfarande mycket vanliga. Dessa puttrar består av ett smalt huvud med en platt bottningsyta. De har också en något rundad häl och tå, vilket hjälper till att eliminera misshits. Blade-puttrar passar spelare som föredrar en mer känslig puttning, eftersom de har mindre huvuden och en mindre sweet spot än andra typer av puttrar.

En annan design som har blivit alltmer populär är mallet-puttrar. Dessa puttrar har större huvuden med en bredare bottningsyta, vilket gör dem mer förlåtande vid misshits. Dessutom har de en tendens att ha en tyngdpunkt längre bak på klubban, vilket gör den stabilitet vid puttan. Mallet-puttrar är ofta mer tekniskt avancerade och kan inkludera olika justerbarheter som kan anpassas till en golfares behov och puttningsteknik.

Valet av en putt-design är också en personlig preferens och en del av ditt individuella spel. Det är viktigt att testa olika typer av puttrar för att hitta den som passar din individuella svingstil och teknik. Många proffs använder en kombination av puttdesigner för att hantera olika situationer på banan. Slutligen är självklart en viktig faktor vid valet av putt-design är att välja den som passar ditt utseende och att ge dig förtroende i ditt spel.

Balans

Puttern, som är en av de mest använda klubbarna i golf, är välkänd för sin förmåga att ge precision och kontroll till en golfspelares sving. En faktor som kan påverka putterns prestanda är dess balans. Balansen kan antingen vara ""face-balanced"" eller ""toe-balanced"". Face-balanced putters har sin tyngdpunkt i mitten, vilket innebär att klubban kommer att förbli rakt under svingen. Detta är en fördel för golfspelet som har en rak sving, då klubban kommer att hållas i perfekt position genom hela takten. Däremot kan ”toe-balanced” putters kännas mer förlåtande för golfspelet som har en indragning i början av takten och som vill ha lite extra hjälp för att kontrollera klubban.

Valet mellan face eller toe-balanced putters beror på golfspelets individuella svingstil. Om en person har en rak sving kan en face-balanced putter passa bättre. Å andra sidan, om en person har en tendens att röra klubban lite till höger eller vänster i början av takten kan en toe-balanced putter hjälpa till att korrigera detta fel. Det är också värt att notera att skillnaden mellan de två balanserna kan vara subtil, men kan ändå ha en inverkan på prestandan beroende på spelarens förutsättningar. Därför är det viktigt att prova olika puttertyper och balanser för att hitta den perfekta matchen som passar ens spelstil och personliga preferenser.

Sammanfattningsvis, för att utveckla din golfspel är det viktigt att välja rätt putter. Balansen på puttern, antingen face-balanced eller toe-balanced, är en avgörande faktor som kan påverka hur klubban beter sig under svingen. Genom att välja en balans som passar din svingstil och önskade spelstil kan du hjälpa till att öka precisionen och kontrollen över din puttningg. Att testa olika puttertyper och balanser är avgörande för att hitta den idealiska klubben för din golfspel.

Vikt

Som sagt så har putterns vikt en betydande roll i hur väl du kan styra slaget och träffa dina mål. Det är därför viktigt att du provar olika vikter för att hitta den som fungerar bäst för dig. Det finns flera faktorer som påverkar vilken vikt som passar dig, inklusive din kroppsbyggnad och golftyp, så det är viktigt att du experimenterar med olika alternativ. 

En vanlig uppfattning är att tungare puttrar ger bättre kontroll, eftersom de hjälper till att hålla rörelserna stadiga och stabila. Men det här är inte alltid fallet - för vissa golfare kan en lättare vikt faktiskt göra det lättare att hålla bollen på rätt bana tack vare den ökade hastigheten som en lättare putter kan ge. En tung putter kan också vara obehaglig att använda för en golfgrepp som är svagare eller mindre händer, eftersom de inte är lika starka för att hålla en tyngre vikt över längre tidsperioder.

Dessutom kan den yta på banan också spela en roll i valet av vikt på puttern. Om du spelar på en snabb och hård yta såsom en putting green med mycket lutning, kan en tyngre putter ge dig extra kraft att hantera dessa tuffare förhållanden. Å andra sidan, om du spelar på en mjukare yta såsom en greener med mycket gräs kan en lättare putter också fungera bra. Det är viktigt att tänka på ytan när du väljer putters vikt, eftersom det kan hjälpa dig att hitta rätt balans mellan kraft och kontroll.

Sammanfattningsvis, valet av putterns vikt kan påverka din prestation på greens. Det är därför viktigt att du experimenterar med olika vikter för att hitta den som passar dig bäst. Det finns flera faktorer att beakta, inklusive kroppsbyggnad, golftyp och yta på banan, så se till att tänka på dessa punkter när du väljer din putter. Tänk också på att det är en individuell fråga, vad som passar för en spelare kan inte alls passa en annan, därför kan det vara värt att prova runt tills du hittar rätt matchning.

Loft

När det kommer till golf, är puttern en av de viktigaste klubborna i bagen, och loftet på puttern spelar en stor roll i hur bollen rullar efter träff. Loftet i sig kan vara så litet som 1 grad, eller så stort som 8 grader, och det kan ha en stor inverkan på hur lätt det är att få bollen att gå dit du vill ha den. Vanligtvis ligger standardloftet på en putter runt 3-4 grader, men det kan vara värt att experimentera med olika loft för att hitta det som fungerar bäst för dig.

Men vad är egentligen loft? Loft kan beskrivas som den vinkel som bildas mellan bladet på putterns klubbhuvud och planen som löper mellan häl och tå. Den största effekten av loft kommer vid bollträffen, när bollen pressas mot marken och accelereras in i luften. Om en putter har för mycket loft, kan bollen få en inbromsande effekt och inte rulla så mycket som önskat efter träff, medan en putter med för lite loft kan få bollen att hoppa hos ändra kurs direkt vid träff. Det är därför viktigt att hitta en balans hos loftet i din putter som ger dig en rullande boll med god fart.

Viktigt att notera är att det inte finns en ""one-size-fits-all"" lösning när det gäller loft på putter. Det handlar om att experimentera tills du hittar det loft som ger dina puttar mest precision och konsistens. Detta gäller särskilt om du spelar på diverse golfbanor med olika hastigheter på greener, vilket kan kräva en ändring i loft. Det rekommenderas att du besöker din lokala golfaffär för att prova olika putters med olika loft för att hitta vad som fungerar bäst för dig. Genom att göra detta kan du förbättra din putt-teknik och få bollen att röra sig snabbare och mer exakt på greenen.

Visuella hjälpmedel

När det gäller golf, är puttern en av de viktigaste klubborna i golfbagen. Att sätta bollen i hålet på antalet slag är det ultimata målet, och en bra putter kan göra skillnad mellan en bra och dålig score. För att hjälpa dig att sikta bättre och förbättra resultatet, har många puttrar visuella hjälpmedel. Dessa hjälpmedel kan vara linjer eller kontrasterande färger som gör det enklare att bedöma riktningen för bollens resa till målet.

Först och främst, är det viktigt att känna till och förstå de olika typerna av visuella hjälpmedel som finns tillgängliga i golfputtrar. En av de populäraste funktionerna är linjer på toppen av klubban som hjälper till att placera putstålen parallellt med linjerna på greenen eller i den önskade riktningen. Andra puttrar har linjer på baksidan av klubban som hjälper med träffpunkten eller träffytan. Kontrasterande färger på klubban kan också användas som hjälpmedel, särskilt vid soliga dagar eller när det finns starka ljuskällor som kan distrahera siktlinjen.

För att välja rätt putter med visuella hjälpmedel som passar dina behov är det viktigt att testa några olika alternativ på banan eller på en driving range, för att se vilken som fungerar bäst för dig. Olika spelare har olika siktstilar, och det är därför viktigt att hitta en putter med hjälpmedel som passar din personliga teknik och preferenser. Oavsett vilken typ av putter du väljer, kan visuella hjälpmedel göra stor skillnad i hur väl du kan sätta bollen i hålet och förbättra din totala poäng.

Vanliga Frågor Om putter

Hur viktig är putterns längd och hur kan jag avgöra vilken längd som passar mig bäst?

Putterns längd är avgörande för att uppnå en korrekt och bekväm ställning på golfbanan. Genom att välja rätt längd på din putter kan du förbättra din precision och konsekvens i dina slag. För att avgöra vilken längd som passar dig bäst bör du följa dessa steg:

  1. Stå i din naturliga puttställning med båda fötterna axelbrett isär och ögonen över bollen.
  2. Låt armarna hänga fritt och be en vän eller tränare att mäta avståndet från dina handleder till golvet.
  3. Använd denna mätning som en grund för att välja din putterlängd. Standardlängder för puttrar varierar från 32 till 36 tum, men det finns även anpassade längder för att passa alla spelare.

Vilken lie-vinkel passar mig bäst och hur kan jag avgöra vilken som är rätt för mig?

Lie-vinkeln är vinkeln mellan putterns klubblad och skaft. En korrekt lie-vinkel är viktig för att säkerställa att klubbladet ligger plant mot marken vid adressering och därmed ge en ren bollträff. För att avgöra vilken lie-vinkel som passar dig bäst, följ dessa steg:

  • Stå i din naturliga puttställning och be en vän eller tränare att observera klubbladets position mot marken.
  • Om klubbladet ligger plant mot marken har du en passande lie-vinkel. Om tån eller hälen på klubbladet är högre än marken, behöver du justera vinkeln.
  • Använd en putter med justerbar lie-vinkel eller besök en golfbutik eller proshop för att få hjälp med att anpassa din putter.